Boxul și beneficiile lui. Interviu cu un fost vicecampion european

1
174

Alexandru  Badea (Bamby), fost vicecampion european la box, în vârstă de 21 de ani și actual antrenor la Lion’s Boxing Club din Craiova, dezvăluie realitatea mai puțin cunoscută a vieții unui boxer și ne povestește ce a învățat de la antrenorul său. De la impactul sportului asupra disciplinei și responsabilității la formarea caracterului, dezvoltarea unei mentalități pozitive și a unei echipe unite, Bamby oferă perspective valoroase asupra efectului pozitiv al boxului, conturând, nu doar campioni în ring, ci și oameni cu principii sănătoase, în afara lui.

RealPress: Cum contribuie boxul la dezvoltarea disciplinei și responsabilității unui copil?

Alexandru Badea (Bamby): Consider că boxul te schimbă, deorece este un stil de viață. Eu am fost un copil problemă, dar boxul m-a ajutat să mă disciplinez, pentru că acest sport îți va forma un caracter și te va ajuta să scapi de obiceiurile negative.

RealPress: Există aspecte specifice ale antrenamentului sau ale unui meci de box care pot influența pozitiv comportamentul și atitudinea sportivilor, în afara ringului?

Alexandru Badea (Bamby): Cred că meciurile te fac bărbat, adrenalina pe care ți-o oferă nu poate fi descrisă, dar, mai mult decât atât, îți oferă o lecție de viață. Datorită sportului am fost învățat să-mi protejez apropiații, să am încredere în mine și să țin mereu capul sus.

RealPress: Există aspecte ale dezvoltării emoționale și sociale pe care le-ați observat în mod frecvent la sportivii care practică boxul?

Alexandru Badea (Bamby): Am observat încredere de sine, dar la unii sportivi, foarte puțini la număr, am observat și agresivitate. Cei mai mulți se disciplinează, iar aceștia sunt cei care iau partea bună din box. Persoanele cu un gând negativ față de box sunt acei oameni, care practică boxul pentru a fi „cei mai tari din cartier”. Acesta este un gând distructiv, iar acei sportivi nu vor avea un parcurs prea lung. Sportivii cu o viziune pozitivă asupra boxului, se gândesc la competițiile mari și la cum să aibă o viață mai bună.

„Boxăm singuri, dar ne antrenăm în echipă”

RealPress: Cum abordați situațiile dificile sau conflictele în rândul copiilor și cum îi învățați să gestioneze astfel de momente prin intermediul sportului?

Alexandru Badea (Bamby): Le explic că sunt colegi, chiar dacă în ring ei luptă singuri. Boxul este un sport de echipă, boxăm singuri, dar ne antrenăm în echipă. Mereu am susținut faptul că trebuie să fim uniți, trebuie să ne ajutăm unii pe alții și să învățăm unii de la alții.

RealPress: Ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să înceapă să practice boxul și să atingă niveluri înalte în acest sport?

Alexandru Badea (Bamby): Pentru a atinge un nivel înalt, trebuie să țină cont de anumiți factori: să nu mai iasă în club, să nu fumeze, să nu consume alcool, să facă minim 3 antrenamente pe zi și să aibă o alimentație sănătoasă. Trebuie să facă multe sacrificii ca să ajungă departe.

„Prietenia este cel mai de preț lucru”

RealPress: Cum abordați construirea unei relații puternice și de încredere cu sportivii dumneavoastră în cadrul antrenamentelor?

Alexandru Badea (Bamby): Consider că prietenia este cel mai de preț lucru. Suntem prieteni în afara sălii și în timpul antrenamentului, chiar dacă la sală sunt puțin mai serios cu ei, o fac pentru binele lor, deoarece în timpul antrenamentului trebuie să fim cu capul pe umeri.

RealPress: Ce credeți că face ca echipa dumneavoastră să fie deosebită? 

Alexandru Badea (Bamby): Echipa mea muncește foarte mult, copiii vin zi de zi la antrenament și sunt foarte motivați, poate și datorită mie, dar și faptul ca n-au lipsit niciodată contează. Cu mulți dintre ei am luat-o de la zero și deja au evoluat destul de mult.

„Disciplina este esențială”

RealPress: Ce rol are pregătirea mentală în succesul unui boxer și cum lucrați  asupra aspectelor psihologice ale performanței sportive?

 Alexandru Badea (Bamby): Consider că disciplina este mult mai importantă. Motivația are și ea rolul ei, în ceea ce privește performanța, în special la începutul carierei, deoarece nu esti atât de disciplinat, iar  disciplina este esențială. Îmi motivez elevii spunându-le că trebuie să fie bărbați din tot sufletul și să nu se gândească nicio secundă la înfrângere.

RealPress: Ce considerați că face diferența între un antrenor bun și unul excepțional în lumea boxului?

Alexandru Badea (Bamby): Părerea mea este că diferența o fac dedicația și puțin partea tehnică, trebuie să fii și un bun „cititor” și să stii cum să vorbești cu elevii tăi. Aceste aspecte le-am învățat de la maestrul meu, nea Vasile Fântână, care a avut cele mai mari rezultate ale României în materie de box.

RealPress: Cum ați reacționa dacă un elev ar fi implicat într-o bătaie de stradă?

Alexandru Badea (Bamby): Sunt total împotriva acestor lucruri, dacă elevul meu nu a provocat altercația și a trebuit să se apere, atunci înteleg. În cazul în care elevul meu este agresorul, acesta nu va mai fi primit la sală.

RealPress: Care sunt valorile fundamentale pe care le împărtășiți sportivilor, prin intermediul antrenamentelor de box?

Alexandru Badea (Bamby): Îmi învâț elevii să fie manierați, cuminți, îi îndrum către scoală, deoarece îmi doresc să scrie corect. Valorile mele sunt disciplina și cei șapte ani de acasă, iar dacă nu ai cei șapte ani de acasă, am să îi ajut să se disciplineze.

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu