Sami Jimblaru este un tânăr de 21 de ani, din Craiova, care a reușit să-și transforme visul de a deveni frizer, în realitate, făcând dintr-un hobby, o meserie. Sami a reușit să ne dezvăluie câteva dintre trucurile pe care acesta le-a aplicat în decursul său profesional, dar și câteva sfaturi pentru cei ce vor să avanseze pe această latură a meseriei de frizer.
RealPress: Cum ți-ai descoperit această pasiune pentru meseria de frizer și care au fost motivele pentru care ai ales această carieră?
Sami: Pasiunea mi-am descoperit-o de mic, de la vârstă de 14 ani, însă nu am luat-o foarte mult în serios. Voiam să rămână doar un hobby, chiar îmi plăcea ceea ce fac și încă îmi place, numai că acum este diferit, pentru că reușesc să câștig și bani din asta și să-mi câștig existența. Prima dată m-am angajat ca frizer, pentru că doar asta știam să fac, picasem un examenul de admitere la facultate și ca să nu rămân fără bani, am zis să fac ceea ce știu mai bine.
RealPress: Care au fost principalele obstacole pe care le-ai întâmpinat, atunci când ai ales să devii frizer profesionist?
Sami: Singurul obstacol pe care l-am întâlnit, când am ales această cale, au fost banii, un obstacol care mi-a dat bătăi de cap, foarte multe, pentru că, în frizerie, nu se fac banii așa ușor din primele luni. A fost nevoie să am răbdare și să fiu cât mai consecvent, a trebuit să-mi iau treaba cât mai în serios .
RealPress: Cum arată pentru tine o zi obișnuită în salon?
Sami: Ajung, de obicei, cu 30 de minute înaintea primului client, îmi curăț ustensilele, le dezinfectez cu aparatura de specialitate, îmi fac cafeaua, îmi pun muzică, și ulterior, până la așteptarea clientului, îmi mai fac timp și de rețelele de socializare. Apoi tund clientul, iar dacă termin mai repede, pot să îmi mai iau o pauză de cafea, asta se întâmplă până seara, când trebuie să închidem salonul și atunci încep din nou procedura de curățare a ustensilelor, a scaunului, și a aparaturii cu totul, trebuie să am grijă de locul meu de muncă.
RealPress: Care sunt aspectele esențiale pentru a oferi un serviciu de calitate clienților tăi?
Sami: Îl întreb pe clientul meu cum i-ar plăcea să-i stea părul, cum își face părul de obicei, dacă are dificultăți în a-și aranja părul, și ulterior, fac o analiză a capului, ca să-mi dau seama de cel mai bun sfat pentru client.
„Acum fac ceea ce-mi place și câștig și bani din asta”
RealPress: Să ajungi frizer a fost visul tău de mic sau este doar un job normal pentru tine?
Sami: A fost visul meu de mic, dar nu mâ gândeam la acest lucru ca la un job, ci ca la un hobby, să rămână ceva ce pot face din plăcere și să nu fiu obligat de situația financiară. Ulterior a devenit și un job, dar nu e ca un job normal, eu am mai avut și un alt loc de muncă și nu mă duceam de drag. Acum fac ceea ce-mi place și câștig și bani din asta, evident că devine obositor la un moment dat, dar avantajul este că nu e un job la care te duci doar pentru bani, mă duc că-mi place, iar timpul trece mult mai ușor și eficient pentru mine.
RealPress: În afară acestui job, cum îți menții echilibrul dintre viața personală și viața profesională, ce hobby-uri ai?
Sami: Îmi plac ieșirile în oraș, să mă duc la o petrecere, să mă joc FIFA și fotbal în aer liber.
„Toate o să vină la timpul lor”
RealPress: Ce sfaturi le-ai da tinerilor, care vor să urmeze această cale, și care au acest vis de a deveni fizeri?
Sami: Sfatul pe care mi l-aș da și mie, dacă aș putea să dau timpul înapoi. Cel mai bun sfat este să nu aștepte să rupă barierele din prima, să ia totul pas cu pas, să fie consecvenți, răbdători și toate o să vină la timpul lor, cel mai bine este să-și dea interesul maxim, să fie foarte serioși și orice vis o să devină realitate.
RealPress: Ce cursuri ai urmat pentru această meserie, ce diplome ai reușit să obții?
Sami: Am reușit să obțin o diplomă de frizer, de la Ministerul Educației, practic sunt frizer și în acte și o diplomă pentru frizer profesionist, obținută la un seminar. În schimb, am făcut cursul pentru acea diplomă de la Ministerul Educației, ca ulterior să pot face și acel seminar, pentru că este făcut doar de către frizerii care sunt în meserie, pentru acreditarea de frizer profesionist.
„Pentru mine este o meserie, dar și un hobby în același timp.”
RealPress: Cum ai reușit să-ți atragi clienții la început și câți clienți ai, în medie, acum?
Sami: Clienții am reușit să-i atrag prin diferite trucuri pe care le auzeam și le vedeam și în social-media, trucuri psihologice, trucuri care au fost practice, mai puțin practice, cele mai multe dintre ele au fost multe story-uri puse. Am avut oferte, de genul aduci un prieten și ai o tunsoare gratuită și am reușit, în final, să îmi fac clienții mei. Dar cea mai eficientă metodă este să tunzi foarte bine, dacă tunzi bine se duce vestea și încep clienții să se înmulțească, acum am în jur de 200 de clienți și am aproximativ 1 an de când tund în Craiova.
RealPress: „Frizeria” este considerată o meserie sau un hobby?
Sami: Pentru mine este o meserie, dar și un hobby în același timp. Daca spui meserie, te gândești la munca pe care o faci obligat, cel puțin eu așa mă gândeam înainte, eu nu pot s-o numesc așa, pentru mine e o meserie frumoasă, care-mi place și o fac de drag, deci, pot să spun că pentru alții este un hobby, pentru alții o meserie, pentru mine e și una și alta.
Cel mai tare frizeerr
Cel mai tare frizerr🥰🥰🥰