Consiliul Național al Elevilor sprijină Supravegherea în Școli, dar solicită reglementări transparente.
Consiliul Național al Elevilor a anunțat vineri că susține ferm măsurile care vizează creșterea gradului de siguranță în școli. Organizația reprezentativă a elevilor apreciază că sistemele de supraveghere propuse de Ministerul Educației, care urmează să fie instalate în toate școlile, reprezintă un instrument valoros în acest sens. Cu toate acestea, CNE subliniază necesitatea unei aplicări transparente a acestei măsuri și reglementarea corespunzătoare a unor aspecte esențiale.
Consiliul Național al Elevilor sprijină Supravegherea Audio-Video în Școli
Conform poziției exprimate de CNE, implementarea acestor camere de supraveghere poate contribui la descurajarea incidentelor negative și la furnizarea de probe audio-video pentru investigarea lor ulterioară. În plus, înregistrările obținute pot juca un rol important în identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Cu toate acestea, pentru a asigura că acest sistem funcționează în beneficiul tuturor părților implicate, este esențială o reglementare corespunzătoare.
Consiliul Național al Elevilor subliniază importanța transparenței în aplicarea acestor măsuri. Este esențial ca atât profesorii, cât și părinții și elevii să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor de supraveghere, tipul acestora, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces la acestea. De asemenea, este esențial ca stocarea și accesul la înregistrările video să fie efectuate într-un mod securizat și să respecte legislația privind protecția datelor personale.
În același timp, CNE solicită ca aceste măsuri să fie reglementate corespunzător pentru a evita potențialele abuzuri sau utilizări neautorizate ale înregistrărilor video. Este necesar ca accesul la aceste înregistrări să fie restricționat doar la personalul autorizat și să fie justificat în mod clar și documentat în scopul desfășurării unei anchete.
Această poziție a CNE vine ca răspuns la propunerea Ministerului Educației de a instala camere audio-video în sălile de clasă fără a solicita acordul prealabil al părinților, profesorilor și elevilor majori, în încercarea de a contracara actele de violență și pentru a asigura un mediu școlar sigur și propice pentru învățare.