Cum să ai un păr sănătos. SFATURI UTILE

0
189
Cum să ai un păr sănătos. SFATURI UTILE

Din ce în ce mai multe femei sunt îngrijorate de sănătatea părului lor. Fie că vorbim de păr tratat chimic, fie termic sau de un păr natural, vara procesul de deteriorare capătă elan, mai mult ca oricând. Specialiștii în hairstyling recomandă o hidratare minuțioasă, dar și vizite periodice în salon, atât pentru tratamente, cât și pentru un tuns regulat. De-a lungul timpului, profesioniștii au reușit să găsească soluții de tratament, chiar și pentru cel mai afectat păr. De aceea, este foarte important să avem încredere în hairstylistul nostru și să comunicăm deschis cu el. Despre importanța unui scalp sănătos, despre ruperea părului, dar și despre îngrijirea lui corespunzătoare acasă, aflăm de la Adina Păunescu, hairstylist și specialist în colorimetrie.

RealPress: Când vorbim de un păr sănătos, vorbim de fapt de un scalp sănătos. Aș vrea să știu cât de importante sunt produsele pe care le folosim pentru îngrijirea părului, dar mai ales tehnica pe care o adoptăm pentru a ne îngriji părul?

Adina Păunescu: După părerea mea, orice detaliu contează, atunci când vorbim despre păr. Atât produsele de îngrijire și hairstyle (alese cu grijă și folosite corect), cât și rutina de îngrijire și tunsul regulat. Părul nostru ne răsplătește, când îi acordăm atenția necesară.

RealPress: Din ce în ce mai multe femei se plâng de ruperea părului, dar și de căderea acestuia, lucruri care sunt total diferite. Cum putem ști dacă ni se rupe părul sau dacă ne cade?

Adina Păunescu: În general, ruperea se întâmplă spre vârfuri sau dintr-o zona în care el este vizibil degradat. Consider că este greu să confundăm caderea firelor din rădăcină cu ruperea. Este atât de simplu să observăm lungimea acestora și să o comparăm cu lungimea părului.

„Ruperea este rezultatul agresiunilor firelor de păr”

RealPress: De ce ne cade părul? De ce se rupe și cum putem stopa acest lucru?

Adina Păunescu: Căderea poate avea multiple cauze: probleme hormonale, stres,  șocuri emoționale, medicamente, dezechilibre pe scalp, care sufocă foliculul pilos (precum sebuum în exces, mătreață). Ruperea, de cele mai multe ori, este rezultatul agresiunilor firelor de păr, fie că vorbim despre decolorat, placă/perie rotativa/ondulator, folosite necorespunzator sau, pur și simplu, vârfuri despicate care trebuiau tunse.

RealPress: Există produse minune pentru creșterea rapidă a părului sau este doar marketing?

Adina Păunescu: Din păcate, nu există cu adevărat produse minune pentru creșterea rapidă, dar există unele extrem de bune pentru regenerarea firelor de păr și fortifierea acestora.

RealPress: Este vară, iar părul este mult mai predispus deteriorării în acest anotimp, fiind supus la razele puternice ale soarelui. Cum ne putem proteja părul în acesată perioadă?

Adina Păunescu: Vara, atât soarele, cât și clorul de la piscină și sarea apei mării pot aduce o deshidratare rapidă a părului și pot afecta, de asemenea, culoarea acestuia, dacă este vopsit. Eu recomand o hidratare corectă a părului în salon, menținută apoi acasă cu produse profesionale, de tip mască și leave-in și, nu în ultimul rând, folosirea unui spray cu protecție UV.

„La fel cum protejăm pielea de razele soarelui, așa este necesară si protejarea părului”

RealPress: Nu multe persoane știu că există SPF și pentru păr, nu numai pentru față. Când, cum, în ce cantitate și cum ne ajută SPF-ul părul?

Adina Păunescu: Spray-ul cu protecție UV ar trebui aplicat ori de câte ori ieșim din casă. Pur și simplu, se pulverizează peste tot părul și nu avem ce să greșim. La fel cum protejăm pielea de razele soarelui, așa este necesară si protejarea părului. Astfel, prevenim deshidratarea sau deschiderea culorii, dacă vorbim  despre păr vopsit.

RealPress: Spune-mi, te rog, cum ar trebui să arate o rutină corectă de îngrijire a părului?

Adina Păunescu: Rutina de îngrijire corectă a părului începe cu spălatul lui, bineînțeles cu produsele profesionale care i se potrivesc. Minim două spălări pe săptămână ne sfatuiesc specialiștii tricologi. Acestea constă în două șamponări, hidratarea de minim 15 minute cu o mască de calitate, clătirea acesteia pentru 2-3 minute și apoi un leave-in sau o protecție termică. De asemenea, importante sunt folosirea a maxim o dată pe săptămână a plăcii, a ondulatorului sau a periei rotative și tunsul vârfurilor la aproximativ 3-4 luni,  pentru a preveni vârfurile despicate.

„Da, există speranță pentru părul degradat, chiar și pentru cel foarte degradat”

RealPress: Foarte multe femei supun părul la diverse procese chimice, care mai târziu, le afectează în profunzime firul de păr. Ulterior, își doresc un păr sănătos, care să nu se mai rupă și care să se regenereze, însă, deși încearcă o multitudine de produse, acestea nu văd rezultate. Există speranță pentru un păr agresat? În cât timp, cu aproximație, își poate reveni firul de păr?

Adina Păunescu: Din păcate, când vorbim despre părul degradat trebuie să știm că produsele pentru acasă pot doar să mențină ce obținem în salon. Da, există speranță pentru părul degradat, chiar și pentru cel foarte degradat (chimic, termic sau ambele). De aproape 10 ani, am făcut o obsesie pentru sănătatea părului și vă pot spune că avem tratamente profesionale în salon, care sunt pe moleculă mică pentru a putea pătrunde în profunzimea firului de păr ,unde s-au produs daunele. Nu pot da un timp standard în care se repară părul. Uneori, fac tratamente combinate, 3-4 ședințe, alteori sunt suficiente 1-2 și apoi menținute la interval de 3-4 luni. Contează mult ce tip de păr este, cât de degradat a fost și, nu în ultimul rând, cum este îngrijit apoi acasă.

RealPress: Cât de important este detoxul pentru scalp? La cât timp este recomandat și cum ne ajută?

Adina Păunescu: Atât detoxul, cât și curățările de scalp în general, sunt recomandate tuturor: fete, băieți, doamne sau domni, cu scalp sănătos sau cu dezechilibre, precum sebuum, mătreață, dermatită, psoriazis, căderea părului. Acestea se fac la 3-6-12 luni. Depinde de la caz la caz. Se face diagnoza cu o tricocamera și apoi se decide ce nevoi are scalpul respectiv.

Lasă un comentariu