Acneea. De câte tipuri este și cum o putem ține sub control?

0
179

Acneea este o afecțiune a pielii, care apare atunci când porii sunt blocați cu sebum și celule moarte. Poate afecta tenul, dar și spatele, pieptul, umerii și, de cele mai multe ori, apare în perioada pubertății. Acneea se manifestă prin apariție unor coșuri, puncte negre (comedoane) și inflamații.

Ce declanșează această afecțiune, de câte tipuri este și ce trebuie să facem pentru a reuși să o ținem sub control, aflăm de la Corina Zorilă, medic dermatolog.

RealPress: Ce este acneea și cum se manifestă?

Dr. Corina Zorilă: Acneea este una dintre cele mai frecvente boli cutanate, care afectează, în special, adolescenții și adulții tineri. Majoritatea cazurilor de acnee se prezintă ca o serie de leziuni, reprezentate de comedoane, papule, pustule sau noduli.

RealPress: Ce declanșează această afecțiune?

Dr. Corina Zorilă: Acneea este o boală multifactorială, în etiologia sa participând: predispoziția genetică (riscul copilului de a face acnee este mai mare, dacă ambii parinți au avut această afecțiune), factorul hormonal, factorul microbian (este o corelație între numărul bacteriilor și severitatea acneei), stresul, anumite medicamente (corticosteroizi, complexe de vitamina B, terapia hormonală, etc), suplimente alimentare, în special cele care conțin proteine, alimentația: excesul de dulciuri și grăsimi.

„Acneea fulminantă este cea mai severă formă de acnee

RealPress: De câte tipuri poate fi acneea?

Dr. Corina Zorilă: Acneea debutează în perioada vârstei cuprinse între 11-15 ani. Persistența acneei, după vârsta de 20 ani, pune problema unor tulburări hormonale sau abuzului de cosmetice.

Printre formele clinice ale acneei se regăsesc: acneea polimorfă juvenilă: pielea este lucioasă, uleioasă, cu pori dilatați, păr uns. Pe zonele seboreice apar comedoane închise (puncte albe) și comedoane deschise (puncte negre), papule, pustule, noduli sau chisturi și cicatrici; acneea papulo-pustuloasă prezintă, atât leziuni inflamatorii, cât și noninflamatorii,  reprezentate de papule, pustule, noduli; acneea conglobată/nodulară: nodulii sunt definiți ca leziuni inflamatorii, cu un diametru mai mare de 10 milimetri, duri și dureroși la palpare. Este caracterizată de comedoane multiple, papule inflamatorii, dureroase, noduli supurativi și cicatrici desfigurante și extensive; acneea fulminantă este cea mai severă formă de acnee, cu debut brusc, cu leziuni nodulare inflamatorii, cu tendința la ulcerare, febră, poliartralgi.

RealPress: Ce rutină de skin care este recomandată în cazul persoanelor care au acnee?

Dr. Corina Zorilă: Îngrijirea tenului acneic începe cu o bună curățare a acestuia, prin  spălarea de două ori pe zi cu un produs de curățare blând, dedicat tenului seboreic, urmată de aplicarea tratamentelor pentru acnee.

RealPress: Ce să NU facem dacă observăm apariția coșurilor? Care este greșeala cea mai des întâlnită și care sunt cele mai grave urmări ale acesteia?

Dr. Corina Zorilă: Cele mai frecvente greșeli pe care le-am întâlnit, de-a lungul timpului, sunt următoarele: aplicarea tratamentului dermatologic pe o perioadă scurtă de timp, folosirea unor produse nepotrivite, stoarcerea coșurilor, necurățarea tenului sau spălarea excesivă a tenului (se recomandă spălarea tenului de două ori pe zi: dimineata și seara), utilizarea exagerată a produselor de machiaj, expunerea la soare fără cremă cu protecție solară, lipsa hidratării pielii, dar și întârzierea  prezentării la medic.

Nu există o metodă garantată de a o vindeca total, îi putem însă atenua simptomele

RealPress: Cum scăpăm de acnee?

Dr. Corina Zorilă: Deși nu pune în pericol viața, acneea este o problemă majoră psiho-socială pentru tineri, putând declanșa tulburări de anxietate și dispoziție. Nu există o metodă garantată de a o vindeca total, îi putem însă atenua simptomele, prin tratarea cauzei și menținerea unei rutine corecte de îngrijire a tenului. Tratamentul este variabil și se stabilește în funcție de vârstă, aspect clinic, afecțiuni asociate. Terapia locală poate cuprinde produse pe baza de retionozi, acid salicilic, antibiotice, peroxid de benzoil, acid azelaic. Terapia sistemică poate fi reprezentată de agenți antibiotici și antibacterieni, terapia hormonală sau retinoizi sistemici.

Alte tipuri de tratamente pot fi peeling-ul chimic, fototerapia și laserul, microneedling-ul sau injectarea fillerelor dormice pentru îmbunătățirea cicatricilor. Acestea din urmă se bazează pe  umplerea țesuturilor moi cu acid hialuronic.

Lasă un comentariu