De ce trebuie să ținem cont pentru o notă bună la limba română, la Evaluarea Națională. SFATURI UTILE

0
227
Evaluarea națională

Ne apropiem cu pași repezi de cel mai important examen al elevilor de gimnaziu. Evaluarea Națională nu este numai o punte de trecere către viața de licean, ci și o sursă de stres, anxietate, emoție și vulnerabilitate pentru elevi. Pentru a putea tinde la note cât mai mari, este important ca elevii să țină cont de câteva sfaturi ajutătoare, care să le faciliteze întregul parcurs al învățării. Aflăm câteva dintre aceste sfaturi de la Adina Mihaela Ursu, prof. de limba și literatura română la Colegiul Național „Elena Cuza”, din Craiova.

RealPress: Cu pași repezi se apropie Evaluarea Națională, iar emoțiile sunt covârșitoare, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Tot aceste emoții îi pot face pe elevi să se simtă defocusați de la ceea ce au învățat atâta timp și, deși cunosc informația foarte bine, să nu se poată concentra în a da un răspuns corect. Ce trebuie să facă copiii pentru a înțelege exact cerința la proba de limba și literatura română, la Evaluarea Națională?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Evaluarea Națională poate aduce multe emoții și neliniști, atât pentru voi, copiii, cât și pentru părinții voștri. Este firesc să simțiți aceste trăiri, având în vedere cât de mult v-ați pregătit pentru acest moment important. Vreau să vă ofer câteva sfaturi pentru a înțelege mai bine cerințele la proba de limba și literatura română și pentru a vă ajuta să vă concentrați și să vă exprimați cunoștințele cu claritate.

În primul rând, citiți cu atenție cerințele. Luați-vă câteva momente pentru a vă liniști mintea și pentru a vă concentra doar asupra textului din fața voastră! Citirea de două sau trei ori a cerințelor vă va ajuta să înțelegeți exact ce vi se cere. E bine să scrieți, pe ciorna de examen, cuvintele cheie care vă sar în ochi, astfel încât să vă fie mai ușor să vă organizați răspunsurile.

Gândiți-vă bine la fiecare cerință în parte! Uneori, întrebările pot părea complicate la prima vedere, dar, dacă vă concentrați pe elementele esențiale, veți vedea că sunt accesibile. Încercați să identificați tipul de răspuns așteptat: dacă trebuie să argumentați, să descrieți, să analizați sau să comparați. Fiecare cerință are un scop precis, iar înțelegerea acestui scop vă va ghida răspunsurile.

Vreau să vă reamintesc cât de importante sunt exercițiile practice. Testele din anii anteriori sunt o resursă valoroasă. Practicarea acestor teste vă va ajuta să deveniți mai familiarizați cu structura întrebărilor și să vă gestionați timpul mai eficient în ziua examenului.

Nu uitați să verificați răspunsurile înainte de a încheia proba! O pauză de câteva secunde pentru a revizui cerințele și răspunsurile voastre poate face o mare diferență. Asigurați-vă că ați răspuns la toate aspectele cerute și că răspunsurile voastre sunt clare și bine structurate!

Rămâneți calmi și încrezători! Știu cât de mult ați muncit și sunt convinsă că veți reuși să vă demonstrați cunoștințele. Respirați adânc, relaxați-vă și amintiți-vă că sunteți capabili de lucruri mari!

„Școala vă oferă baza necesară, dar voi sunteți cei care trebuie să construiți pe această fundație”

RealPress: Mulți dintre elevi, aleg să se bazeze exclusiv pe studiul de la școală, fără a mai lucra acasă. Aș vrea să-mi spuneți cât de important este să exersăm acasă, ceea ce ni s-a predat la școală, atunci când vorbim de limba română. Este de ajuns pregătirea de la școală sau este nevoie de studiu suplimentar?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Vreau să vă împărtășesc cât de important este să exersați și acasă, nu doar să vă bazați pe ceea ce învățați la școală. Pregătirea de la școală este fundamentală. Aici învățați conceptele de bază, teoria și primiți îndrumarea profesorului. Totuși, acasă, aveți ocazia să consolidați ceea ce ați învățat, să aprofundați cunoștințele și să vă dezvoltați abilitățile de analiză și argumentare. Studiul individual vă ajută să deveniți mai responsabili și mai independenți. Când lucrați singuri, descoperiți mai ușor unde aveți dificultăți și puteți să reveniți asupra acelor subiecte.

Școala vă oferă baza necesară, dar voi sunteți cei care trebuie să construiți pe această fundație. Fiecare minut pe care îl investiți în pregătirea voastră va fi răsplătit în viitor. Vă încurajez să luați câteva momente zilnic pentru a vă revedea notițele, a face exerciții suplimentare și a citi, cu atenție, textele literare. Fiecare efort contează și contribuie la reușita voastră.

RealPress: Cu cât timp înainte ar trebui să înceapă elevii pregătirea pentru Evaluarea Națională? Există șansă de reușită, dacă lasă totul pe ultima sută de metri?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Pregătirea pentru Evaluarea Națională este ca o călătorie lungă care necesită timp și grijă. Ideal ar fi să porniți pe acest drum cu cel puțin un an înainte de examen, pentru a avea suficient timp să explorați fiecare colț al materiei, să înțelegeți profunzimile fiecărei lecții, să exersați diverse tipuri de întrebări, să vă perfecționați abilitățile de gestionare a timpului și să vă antrenați mintea, pas cu pas, fără grabă.

Dacă lăsați totul pe ultima sută de metri, riscați să vă simțiți ca niște exploratori prinși într-o furtună neașteptată. Pregătirea în grabă poate aduce stres și confuzie, iar materialul învățat pe fugă poate părea o necunoscută în mijlocul unei bătălii. Chiar dacă există șansa să reușiți, nu veți avea acea siguranță a cunoașterii bine ancorate și veți fi mult mai vulnerabili în fața emoțiilor din ziua examenului.

Este mult mai înțelept și mai liniștitor să începeți pregătirea din timp. Pas cu pas, veți construi un drum solid către reușită, veți învăța constant și veți asimila materia în profunzime. Veți întâmpina examenul cu încredere și calm, știind că ați avut timp să vă pregătiți temeinic, ca niște călători care și-au planificat fiecare etapă a călătoriei lor.

RealPress: Cum credeți că ar trebui să fie structurată pregătirea elevilor pentru acest examen? Ce strategii considerați eficiente în această pregătire?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Pregătirea pentru Evaluarea Națională ar trebui să fie un proces bine orchestrat, asemenea unei simfonii unde fiecare instrument își are rolul său esențial. Fiecare zi de studiu, fiecare exercițiu și fiecare moment de reflecție contribuie la armonia generală a cunoștințelor voastre.

În această orchestrare, începeți cu o planificare atentă a timpului. Gândiți-vă la materia de studiu ca la o vastă bibliotecă! Fiecare capitol și subiect reprezintă o carte pe care trebuie să o parcurgeți, să o înțelegeți și să o adăugați la raftul cunoștințelor voastre. Este important să stabiliți un program de studiu care să vă permită să explorați toate aceste cărți, dar să vă lase și timp pentru a reveni asupra celor mai complexe.

Imaginați-vă că fiecare exercițiu pe care îl faceți este o piatră de temelie în construcția unui edificiu solid al cunoașterii! Practica constantă vă ajută să cimentați aceste pietre și să construiți o bază puternică pe care să vă sprijiniți în ziua examenului.

Studiul activ este esențial. În loc să fiți simpli spectatori ai lecțiilor, deveniți exploratori activi ai textelor literare și ai regulilor gramaticale. Sublierea, notițele, hărțile mentale și rezumatele sunt instrumentele voastre de explorare care vă ajută să pătrundeți în profunzimea materiei.

Colaborarea cu colegii poate transforma pregătirea într-o aventură comună. Împărtășiți-vă ideile, discutați conceptele și ajutați-vă reciproc să înțelegeți mai bine fiecare subiect! Fiecare discuție vă ajută să fixați cunoștințele și să descoperiți noi perspective.

Recapitularea periodică este ca o călătorie de întoarcere în locurile familiare ale cunoașterii voastre. Fiecare vizită aduce claritate și consolidează ceea ce ați învățat.

RealPress: Bazându-ne pe experiența vastă pe care o aveți în pregătirea elevilor pentru examenul de EN, aș vrea să știu care este subiectul la care întâmpină probleme cei mai mulți dintre elevi și ce ar putea aceștia să facă pentru a stăpâni exercițiul respectiv?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Subiectul la care întâmpină probleme cei mai mulți dintre elevi este Subiectul al II-lea. Unul dintre punctele sensibile în studiul literaturii este interpretarea în abordarea unui text literar și creativitatea. Aceasta necesită nu doar o înțelegere profundă a conținutului și a mesajului operei, dar și capacitatea de a oferi o analiză personală. Pentru a stăpâni acest aspect, elevii ar trebui să exploreze textul cu atenție, să dezvolte propria lor viziune asupra realității și să exprime idei și gânduri originale care să reflecte percepția lor unică asupra operei literare. Este important să fie deschiși la explorarea multiplelor înțelesuri ale textului și să fie curajoși în exprimarea ideilor, cultivând astfel o abordare liberă și inovatoare față de interpretarea literaturii.

„Fiecare autor pe care îl citiți devine un mentor care vă ghidează prin labirintul complex al expresivității lingvistice”

RealPress: Cât de important este cititul pentru a reuși performanțe la proba de limba română de la examen?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Se spune că numai cine citește ia 10, iar această afirmație nu este doar o simplă observație. Lectura este o introspecție profundă care vă dezvoltă gândirea critică și capacitatea de analiză. În fața unui text literar, deveniți filosofi ai propriului vostru univers mental, descompunând și interpretând fiecare simbol și temă, asemenea unui alchimist care transformă materia brută în aur. Această capacitate de a analiza și interpreta textele este esențială pentru a înfrunta cu succes provocările examenului.

Prin citit, nu doar că adăugați noi cuvinte în arsenalul vostru lingvistic, ci vă antrenați și mintea să descifreze tainele limbii. Fiecare cuvânt contribuie la construcția unui vocabular bogat și nuanțat.

Prin observarea diverselor stiluri de scriere, de la proză la poezie, vă familiarizați cu arhitectura frazei și cu arta retoricii. Fiecare autor pe care îl citiți devine un mentor care vă ghidează prin labirintul complex al expresivității lingvistice.

RealPress: Există anumite metode care pot ajuta elevii să învețe mai eficient? Dacă da, care sunt acelea?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Adoptarea unor metode eficiente de învățare poate face o diferență semnificativă în performanțele școlare ale elevilor. Împărțirea materiei în sesiuni mai mici educaționale și diversificarea metodelor de studiu contribuie la o înțelegere mai profundă și la o reținere mai eficientă a informațiilor. Stabilirea unui program de învățare regulat și echilibrul între învățare și odihnă sunt fundamentale pentru menținerea consistenței și gestionarea sănătății mentale. Prin aplicarea acestor principii, elevii pot să-și maximizeze potențialul și să își îmbunătățească performanțele în perioadele de învățare intensă și de evaluare.

RealPress: Este bine ca elevii să repete materia în dimineața examenului? Cum îi poate influența acest lucru la examenul propriu-zis?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Repetarea materiei în dimineața examenului poate fi privită ca o ultimă ajustare. Este ca și cum ai verifica din nou echipamentul înainte de a pleca într-o expediție. Te asiguri că totul este în regulă și că ai toate instrumentele necesare pentru a naviga cu succes prin provocările ce urmează.

Este ca și cum ai face o scurtă recapitulare a drumului parcurs până acum, revizitând locurile pe care le-ai explorat deja pentru a-ți reaminti peisajul și traseul. Această repetiție finală îți consolidează cunoștințele și îți aduce încrederea necesară pentru a te simți pregătit să faci față cu brio testului ce urmează.

Însă, la fel ca în orice expediție, este important să nu te pierzi în detalii sau să te încarci prea mult cu gânduri noi. Trebuie să păstrezi o viziune de ansamblu și să te concentrezi pe a-ți clarifica ultimele întrebări sau incertitudini, fără să te suprasoliciți. Astfel, vei ajunge la destinație cu o minte limpede și pregătit să pui în practică tot ce ai învățat.

„Părinții sunt ghizii esențiali în viața copiilor”

RealPress: Ce rol au părinții în sprijinirea copiilor? Ce ar trebui să facă pentru a le facilita perioada de stres și cum îi pot ajuta să își gestioneze emoțiile?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Părinții sunt ghizii esențiali în viața copiilor, oferindu-le îndrumare și sprijin constant. Prin sfaturile lor înțelepte și susținerea necondiționată, îi ajută să navigheze prin provocările și incertitudinile acestei perioade. Păstrând un echilibru între încurajare și confort, părinții contribuie la consolidarea încrederii copiilor în propriile lor capacități și la gestionarea emoțiilor într-un mod sănătos.

Pentru a sprijini copiii în perioadele de examene, este important ca părinții să evite certurile și conflictele în familie. Un mediu liniștit și armonios acasă contribuie la reducerea stresului și anxietății copiilor, permițându-le să se concentreze mai bine pe învățare și pregătire. Comunicarea deschisă și respectuoasă în familie poate crea un climat emoțional pozitiv, esențial pentru succesul lor în perioadele de evaluare.

RealPress: Știm cu toții că proba se desfășoară contra cronometru. Ce strategii să folosească elevii pentru a putea finaliza lucrarea la timp și pentru a nu sta încordați, din acest punct de vedere, pe tot parcursul examenului?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Pentru a gestiona bine timpul și a evita stresul legat de cronometru în timpul examenului, elevii ar putea adopta strategii eficiente:

  • Planificarea clară a timpului disponibil pentru fiecare parte a subiectului.
  • Prioritizarea sarcinilor, începând cu întrebările mai accesibile sau cu cele care pot fi rezolvate rapid.
  • Citirea atentă a cerințelor.
  • Concentrarea pe obținerea unor răspunsuri corecte și complete, fără a căuta perfecțiunea absolută.
  • Utilizarea de tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, pentru a menține calmul în timpul examenului.
  • Verificarea răspunsurilor într-un mod eficient la finalul examenului, acordând atenție erorilor evidente.
  • Menținerea unei atitudini pozitive și a încrederii în pregătirea lor pentru a face față cu succes provocărilor examenului.

RealPress: Este nota 10 de neatins la limba și literatura română, la examenul de Evaluare Națională? Ce pot face elevii pentru a o obține?

Prof. Adina Mihaela Ursu: Nota 10 la examenul de limba și literatura română la Evaluarea Națională este un obiectiv ambitios, dar nu imposibil. Elevii ar trebui să înțeleagă profund subiectele studiate, să exerseze constant rezolvarea testelor și să se familiarizeze cu tipologia examenului. Este benefic să lucreze cu profesori, să își organizeze eficient timpul de studiu, să revizuiască constant materialele și să abordeze examenul cu încredere și calm. Obținerea unei note de 10 necesită nu doar eforturi considerabile în pregătirea academică, ci și o abordare echilibrată și bine structurată a studiului și a examenului în sine.

Lasă un comentariu