Fiecare dintre noi a simțit, măcar o dată în viață, o migrenă, acea durere de cap intensă care poate să apară și să plece, odată cu factorii de declanșare. Cu toate acestea, pentru unii, migrenele devin o prezență zilnică , afectând calitatea vieții și limitând activitățile cotidiene. Care sunt cauzele durerilor de cap și ce investigații sunt recomandate pentru pacienții cu durerile persistente, aflăm de la Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog, CardioHelp Craiova.
RealPress: Care pot fi cauzele comune ale durerilor de cap?
Adriana Ninoiu: Durerea de cap sau cefaleea reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de adresare la medic. Principalele cauze ale durerilor de cap sunt: stresul fizic sau emoțional, consumul de alcool, fumatul, poziția incorectă din timpul lucrului, care poate duce la tensionarea musculaturii gâtului și a spatelui, zgomot puternic, oboseală, somn deficitar.
,,Orice durere de cap necesită atenție medicală”
RealPress: Cum pot face pacienții diferența dintre o durere de cap obișnuită și una care necesită atenție medicală de specialitate?
Adriana Ninoiu: Orice durere de cap necesită atenție medicală, atunci când influențează calitatea vieții pacientului, atunci când durata sau intensitatea durerii îl împiedică să-și desfășoare activitățile cotidiene normale.
RealPress: De câte tipuri poate fi durerea de cap?
Adriana Ninoiu: Cefaleea este termenul utilizat pentru orice durere de la nivelul extremității cefalice. Există mai multe tipuri de cefalee, precum cefalee primară: migrena (localizare unilaterală), cefalee de tensiune, cefalee cluster, dar și cefalee secundară, care se referă la: traumatisme craniene, patologie vasculară cerebrală, sinuzită, otită, rinită, patologie psihiatrică.
„Pacientul care prezintă cefalee, necesită o anamneză amănunțită”
RealPress: Ce investigații și teste sunt adesea recomandate pentru pacienții cu dureri de cap persistente ?
Adriana Ninoiu: În primul rând, pacientul care prezintă cefalee, necesită o anamneză amănunțită și un examen neurologic complet. După caz, pacienții pot necesita investigații imagistice, precum radiografii de sinusuri sau coloană cervicală, tomografie computerizată sau RMN cranio-cerebral ori de coloană cervicală.
RealPress: Care sunt factorii de declanșare obișnuiți pentru migrene și cum pot fi gestionați?
Adriana Ninoiu: Migrena reprezintă o cefalee primară, o afecțiune familială, caracterizată prin episoade de cefalee, de regulă cu localizare unilaterală pulsatilă, care debutează în copilărie sau adolescență. Factorii declanșatori sau trigger pot fi hormonali, emoționali, fizici, alimentari, de mediu și medicali. Din punct de vedere hormonal este implicat nivelul de estrogen în migrena catamenială sau premenstruală. Emoțional este vorba despre stres, anxietate, stare de tensiune psihică. Triggerii fizici se referă la oboseală, somn deficitar, hipoglicemie, exerciții fizice extenuante, mese neregulate, amânate, consum de alimente bogate în tiramină, precum alimente afumate sau cu mucegai, ciocolată, citrice, alcool, vin roșu, cafeină. Factorii de mediu pot fi reprezentați de lumina puternică, ecrane intermitente, zgomot, dar și unele medicamente, precum cele pentru insomnie sau unele anticoncepționale.
„Recomandăm pacienților să țină un jurnal în care să își noteze toate caracteristicile”
RealPress: Cum abordați pacienții cu dureri de cap cronice sau recurente ?
Adriana Ninoiu: Dacă pacientul este pentru prima dată la neurolog, se efectuează anamneza amănunțită, în ceea ce privește caracteristicile durerii, de exemplu localizarea, durata, intensitatea, frecvența și legăturile cu factorii trigger. Astfel, recomandăm pacienților să țină un jurnal în care să își noteze toate caracteristicile pentru fiecare puseu de cefalee, analize de laborator și investigații imagistice, în funcție de istoricul medical. Abordarea terapeutică trebuie să țină cont de toate aceste aspecte.
RealPress: Ce tratamente și terapii alternative există pentru durerile de cap, în afară de medicamentele tradiționale ?
Adriana Ninoiu: Există tratament, atât pentru atacul migrenos, cât și pentru întreținere. Este vorba despre analgezice simple, combinațiile acestora antiemetice, antimigrenoase, precum Triptaza, și mai nou antagoniștii pebtidei C.G.R.P, asociate genei calcitoninei. De asemenea, mai există terapia cu toxină botulinică, injectată la nivelul mușchilor tensionați. Ca și terapie alternativă, se pot utiliza dispozitivele non-invazive care folosesc curenți electrici în impulsuri pentru nervii transcutanați și nervul vag, dar și stimularea magnetică transcraniană. Să nu uităm că stilul de viață are impact major asupra pacientului cu migrenă, fiind necesară atenție deosebită pentru alimentație, somn, mediu ambiental, stresul psihoemoțional.
„Psihoterapia cognitiv comportamentală poate fi benefică”
RealPress: Cum afectează stresul și anxietatea durerile de cap și ce strategii puteți recomanda pentru gestionarea acestor factori ?
Adriana Ninoiu: Atât migrenele, cât și anxietatea pot influența cursul normal al vieții de zi cu zi, deoarece pot căpăta aspect ciclic. Anxietatea poate provoca un atac de migrenă, iar atacurile de migrenă pot duce la apariția anxietății, astfel poate fi perturbat somnul și iarăși acest lucru poate declanșa migrena. Psihoterapia cognitiv comportamentală poate fi benefică în cazul acesta, anxioliticele pot fi, de asemenea, necesare. Alteori, meditația, respirația controlată și mișcarea pot contribui la menținerea unei atitudini pozitive.
RealPress: Ce sfaturi aveți pentru persoanele care suferă de dureri de cap frecvente și doresc să le gestioneze mai eficient?
Adriana Ninoiu: Așa cum spuneam, există factori declanșatori și ei trebuie identificați și arătați, deoarece sunt individuali. Recomand pacienților să țină un jurnal în care să își noteze detaliile. Pacientul migrenos trebuie să aibă un stil de viață sănătos, somn suficient, orar de mese respectat, mediu ambiental plăcut, relaxant, în unele cazuri sunt recomandate anumite tehnici de abatere a atenției de la durere. De asemenea, recomand evitarea consumului de alcool și cafea, deoarece pot conduce la deshidratare și la apariția migrenei.