În luptă cu viața. Povestea lui Cătălin Dorobanțu

0
217

Potrivit statisticilor, în România sunt 50.000 de nevăzători, iar această realitate pune în lumină provocările considerabile cu care aceștia se confruntă într-o societate, care se dovedește a fi neprietenoasă cu persoanele cu deficiențe. Printre cei care reușesc să depășească aceste obstacole și să contribuie la schimbarea percepțiilor se numără și Cătălin Dorobanțu. Nevăzător de la naștere, Cătălin nu doar s-a străduit să-și construiască o viață independentă, ci și să își croiască propriul drum în domeniul jurnalismului. Cum gestionează provocările zi de zi  și ce îl motivează, aflăm dintr-un interviu acordat RealPress.

RealPress: Cum v-ați adaptat la viața fără vedere încă de la naștere?
Cătălin Dorobanțu: De exemplu, tehnologia joacă un rol destul de important în viețile noastre. Te ajută în toate lucrurile, toate treburile și în viața de zi cu zi. Devii un om tehnologic, pentru că acum zeci de ani nu erau tehnologii și așa ajungi să te descurci. ,,Mama mea a decis să mă retragă de la școală”


RealPress:
Cum a fost experiența dumneavoastră în școală și cum ați depășit eventualele obstacole legate de lipsa vederii?
Cătălin Dorobanțu:
Nici în învățământul special, nici în învățământul de masă nu este bine. Oriunde ai parte de  bullying și acolo și acolo, dar cu toate astea treci, înduri, noi ca și nație așa suntem să tolerăm toate chestiile. Mama mea a decis să mă retragă de la școală, pentru a primi o indemnizație de la stat, iar această alegere a dus la un conflict major între mine și familia mea. În ciuda tuturor acestor dificultăți, am luptat pentru drepturile mele și am reușit să urmez liceul special pentru deficienți de vedere din Cluj- Napoca.

RealPress:
Care sunt cele mai importante abilități pe care le-ați dezvoltat pentru a face față vieții de zi cu zi fără vedere?
Cătălin Dorobanțu:
Prin experiența vieții fără vedere, am dezvoltat abilități esențiale, precum orientarea și mobilitatea, abilitățile tactile avansate, ascultarea activă. Aceste aptitudini sunt fundamentale pentru a face față cu succes vieții de zi cu zi.,,Un aspect important este independența”


RealPress:
Care sunt aspectele pozitive pe care le-ați descoperit în viața fără vedere?
Cătălin Dorobanțu:
Acest lucru nu se poate schimba, tu nu ai ce să faci, încerci să te descurci singur, un aspect important este independența. Aspectele pozitive în viața fără vedere includ dezvoltarea unei perspective unice asupra lumii, concentrarea asupra altor simțuri și învățarea adaptibilității în fața schimbărilor.


,,Am învățat să recunosc sunetele specifice”


RealPress:  
Cum ați învățat să vă orientați și să vă deplasați în spațiu fără ajutor vizual ?
Cătălin Dorobanțu: Pentru a mă orienta în spațiu, am învățat să recunosc sunetele specifice, să urmez puncte de reper tactil și să utilizez tehnologii precum aplicații de navigare vocală.

RealPress: Există tehnologii sau dispozitive specifice care  vă ajută în activitățile zilnice?
Cătălin Dorobanțu: Tehnologiile precum cititoarele de ecran, aplicațiile pentru conversie text în discurs și dispozitivele cu comenzi vocale sunt esențiale în sprijinul activităților zilnice.

RealPress: Care sunt provocările  cotidiene cu care vă confruntați și cum le gestionați?
Cătălin Dorobanțu: Provocările cotidiene includ accesul la informații scrise, mobilitatea în spații noi și discriminarea bazată  pe stereotipuri, pe care le gestionez prin educare.,,Un proiect mai degrabă de suflet”


RealPress:  Există momente sau întâmplări speciale care v-au inspirat sau v-au influențat în mod deosebit?
Cătălin Dorobanțu:  Sunt evenimente care au schimbat destul de multe lucruri în această viață de om  pe care o am până acum și anume proiectul Gold Play. Este un  proiect la care eu țin, un proiect mai degrabă de suflet, care a luat naștere acum 2 ani. Plus la asta, un moment semnificativ care m-a inspirat a fost realizarea că, în ciuda limitărilor fizice, pot contribui semnificativ la societate și pot influența pozitiv comunitatea nevăzătoare.Lasă un comentariu