Raluca Lungu este profesoară de limba franceză la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, din Craiova și de 15 ani se află la catedră, în fața zecilor de elevi pe care îi coordonează. Este cadru didactic cu gradul I în învățământ, având un doctorat în filologie, dar, mai mult decât atât, a inspirat generații întregi să iubească limba franceză. Cum putem determina elevii să învețe limba franceză, dar și motivele pentru care tinerii ar trebui să se dedice studiului limbii franceze, aflăm chiar de la ea, în cele ce urmează.
RealPress: Cum trebuie să procedăm pentru a-i face pe copii să învețe limba franceză?
Raluca Lungu: În primul rând, trebuie să fii cu adevărat pasionat de ceea ce faci, să mergi cu bucurie la şcoală, în faţa elevilor şi să te străduieşti, cu consecvenţă, să le transmiţi bucuria şi pasiunea ta. Copiii simt când profesorul este acolo pentru că şi-a dorit, pentru că a fost nevoit sau pentru că aşa s-a întâmplat. În al doilea rând, trebuie să îi încurajezi, să te apropii de ei, să îi tratezi cu respect şi încredere, să îi cunoşti pentru a putea găsi metodele potrivite de învăţare. În plus, trebuie să ţii pasul cu punctele lor de interes şi să le integrezi pe cât posibil în activităţile de predare-învăţare-evaluare.
RealPress: Care este vârsta recomandată de dumneavoastră pentru ca un copil să înceapă să învețe limba franceză?
Raluca Lungu: Oricine poate învăţa o limbă străină. Nu există alte impedimente în afară de superficialitatea în studiu. Am exemple în familie în care s-a învăţat limba franceză de la doi ani, dar şi de la cincizeci şi cinci. Desigur, abordarea este diferită, adaptată vârstei şi competenţelor.
„în ultimii patru ani, interesul pentru limba franceză a fost resuscitat”
RealPress: Este limba franceză pe „cale de dispariție” din sfera de interes a tinerilor?
Raluca Lungu: A fost o perioadă în care, într-adevăr, limba franceză a intrat într-un con de umbră, pe fondul promovării în societate şi, în mod automat, în şcoli, a altor limbi străine. În ultimii patru ani, interesul a fost resuscitat. Părinţii şi, deopotrivă, elevii văd din nou în limba franceză o oportunitate de dezvoltare personală şi angajare în domenii de succes atât în România, cât şi în restul spaţiului francofon atât de bogat.
„dezvoltă foarte mult gândirea critică, analitică”
RealPress: Cum îi poate ajuta pe copii învățarea limbii franceze?
Raluca Lungu: Gramatica limbii franceze, în pofida multitudinii de excepţii de la regula generală, este extrem de logică, lucru care le dezvoltă foarte mult gândirea critică, analitică. De altfel, este dovedit ştiinţific faptul că învăţarea unei limbi străine dezvoltă foarte mult intelectul. În plus, aşa cum am menţionat anterior, reprezintă un atu în nenumărate situaţii: la obţinerea unei burse pentru studii de licenţă, master şi doctorat în spaţiul francofon, la angajare în arii de succes, întrucât mari angajatori pe plan multinaţional au nevoie de vorbitori de limbă franceză, la accesarea facilă a unor culturi extrem de bogate şi interesante, chiar şi la creşterea stimei de sine, pentru simplul fapt că vorbeşti a doua cea mai importantă limbă străină la nivel mondial.
sursa imaginii: Canva
RealPress: Care sunt pașii în deprinderea acestei limbi străine? Cu ce trebuie să începem?
Raluca Lungu: Paşii sunt foarte mulţi, depinde ce competenţe urmăreşti să dezvolţi. În Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi este stipulată clar scara de competenţe lingvistice globale (de la nivelul A1 până la nivelul A2). Programa în funcţie de care se predă în şcolile din România a fost elaborată în conformitate cu acest CECRL, iar competenţele generale sunt cele de receptare a mesajelor scrise şi vorbite, de producere a mesajelor scrise şi vorbite, de interacţiune (în cadrul unei conversaţii) şi de mediere (în special, traducere şi interpretare).
INFOBOX:
În România, 51% din elevii ciclului primar și gimnazial, studiază limba franceză, conform statisticilor. De asemenea, țara noastră se află în topul țărilor europene, în care este studiată limba franceză.
Potrivit Eurostat, limba franceză este a doua cea mai studiată limbă străină la nivel european.
La nivel mondial, aproximativ 300 de milioane de oameni vorbesc franceza în întreaga lume, Franța fiind a doua cea mai populară destinație pentru studiul limbii franceze, după Elveția.