O tânără din Arad a șocat cu discursul său la festivitatea de absolvire a liceului! „Școala este o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi”

0
143
O tânără din Arad a șocat cu discursul său la festivitatea de absolvire a liceului!
sursă foto: aradon.ro

O tânără din Arad a șocat cu discursul său la festivitatea de absolvire a liceului! Iulia Cociuba este eleva care a stârnit controverse și mii de reacții pe rețelele de socializare, la puțin timp după ce s-a aflat la „pupitru”, în calitate de șef de promoție.

Pledoaria pe care fata a avut-o, a produs un val de reacții, care mai de care neașteptate și, asemenea discursului ei, neobișnuite. Ceea ce a spus Iulia la ceremonia de absolvire nu a fost deloc familiar unor astfel de circumstanțe, ci dimpotrivă, cu totul și cu totul diferit. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul de educație din România și a asociat școala cu „o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi”.

O tânără din Arad a șocat cu discursul său la festivitatea de absolvire a liceului!

Deși în astfel de cazuri, majoritatea profesorilor, dar și a spectatorilor se așteaptă la un moment de celebrare a instituției de învățământ și la recunoștiință față de aceasta, tânăra de 18 ani a mărturisit că școala nu este decât un loc în care autenticitatea elevilor și dreptul la a avea propriile opinii sunt „smulse” din rădăcină.

Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele.

Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut.  Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, a mărturisit Iulia.

Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu i-a lăsat cu gura căscată inclusiv pe profesori, care nu au știut cum să reacționeze, atunci când aceasta a spus că „școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă”. Mai mult, absolventa a explicat cum școala, din păcate, nu pregătește elevii pentru viață și nu îi învață valori morale, ci este numai o sursă a dobândirii de cunoștințe. A vorbit despre „un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred. Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”.

În final, adolescenta a ales să mulțumească nu „sistemului care m-a dezamăgit”, ci dascălilorcare au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”.

Lasă un comentariu