Examenul M.A.I aduce cu sine o serie de provocări pentru cei care aspiră la o carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Una dintre cele mai exigente etape este proba sportivă. Această evaluare fizică, nu doar testează abilitățile atletice ale candidaților, ci și determinarea și pregătirea lor.
Pentru mulți tineri care se pregătesc să devină polițiști, proba sportivă reprezintă o încercare crucială. Aceasta presupune trecerea unor standarde riguroase de aptitudini fizice, precum alergarea pe distanțe lungi, ridicarea greutăților și alte teste care pun la încercare forța, rezistența și agilitatea.
Despre ce trebuie sa faci ca să fii declarat admis la traseul aplicativ M.A.I, dar și despre ce presupune un astfel de examen, ne spune azi Lucian Popa, persoana care își îndrumă elevii pe acest drum, antrenor de tenis, devenit viral pe tik-tok, cu peste 150k de urmăritori pe această platformă.
RealPress: Cât de grea este proba sportivă pe care trebuie să o susțină un tânăr care vrea să fie admis la M.A.I.?
Lucian Popa: Depinde dacă persoana respectivă e fată sau băiat, dacă are o pregătire sportivă sau dacă trebuie să înceapă totul de la 0. În mod normal, pentru un băiat, proba sportivă este mult mai ușor de parcurs decât pentru o fată.
„Trebuie să exerseze foarte mult la detentă, să lucreze la condiția fizică și să nu neglijeze rezistența”
RealPress: Cât de greu este pentru un om care nu are niciun fel de pregătire sportivă să reușească să parcurgă întregul traseu aplicativ?
Lucian Popa: Dacă vorbim de lipsa pregătirii sportive, ne împărțim pe categorii: fete și băieți. Când vine vorba de băieți care nu au mai practicat niciun sport, un rol important îl constituie înălțimea. Traseul M.A.I. s-a modificat, astfel încât, obstacolul cu numărul 11, respectiv detenta s-a ridicat la înălțimea de 2m și 65 cm. Acest lucru dezavantajează persoanele scunde, atât fetele, cât și băieții. Trebuie să exerseze foarte mult la detentă, să lucreze la condiția fizică și să nu neglijeze rezistența.
RealPress: Cât de mult trebuie să se antreneze persoana care urmează să dea piept cu admiterea? Cât de mult timp trebuie să aloce sportului?
Lucian Popa: În primul rând, trebuie să facă pregătire fizică. Asta presupune alergări, rezistență, viteză, dezvoltarea forței, dar și pregătire pe elemente. Noi, întâi de toate, lucrăm la fiecare element, după care la traseul întreg. Nu există un timp standard pentru pregătire. Sfatul meu e ca fetele să vină cu un an înainte pentru a încerca, pentru a vedea cum este. După aceea, fiecare își face propriul plan de antrenament, în funcție de condiția fizică.
RealPress: Este necesar sportul individual, în afara antrenamentelor asistate?
Lucian Popa: Este foarte important, însă depinde ce fel de sport. Ca sport individual de baza putem vorbi de alergare.
RealPress: Cum trebuie motivat un tânăr, care, deși este determinat, nu reușește să execute corect anumite elemente din traseu, chiar și după multe încercări?
Lucian Popa: Motivația și încrederea de sine sunt cele mai importante. În ceea ce îi privește pe elevii mei, am ales să introduc la antrenamente puterea exemplului. De multe ori la antrenamente execut eu însumi elementul, pentru ca ei să vadă cum se execută corect. Alteori, dau exemplu elevii care se descurcă mai bine, pentru ca cei care mai au de lucrat să vadă că se poate. Grupul și încurajările din partea acestuia reprezintă, de asemenea, o motivație.
„Am vrut ca rata de promovare să fie mult mai mare”
RealPress: Câte persoane antrenați, anual, în medie?
Lucian Popa: Un număr exact nu știu să spun, însă ceea ce pot spune cu exactitate este faptul că în comparație cu ceilalți antrenori, numărul de elevi care vin pentru pregătirea traseului la mine este mult mai mic. Am ales această metodă de lucru, deoarece am vrut ca rata de promovare să fie mult mai mare.
„Rata de reușită este de aproximativ 90% sau chiar mai mult”
RealPress: Care este rata de reușită la examen a persoanelor pe care le-ați antrenat?
Lucian Popa: Rata de reușită este de aproximativ 90% sau chiar mai mult. Tocmai de asta am ales să antrenez un număr mic de elevi, altfel rezultatele nu ar fi fost aceleași.
RealPress: Ce sfat aveți pentru tinerii care urmează să susțină proba sportivă la examenul M.A.I.?
Lucian Popa: Să aibă încredere în ei, să își stăpânească emoțiile și să fie relaxați înainte de a intra pe traseu. Există o tehnică de respirație pe care o pot face înainte, iar asta îi ajută la gestionarea emoțiilor. Când vorbim de alimentație, ar putea folosi produse pe bază de cafeină, dar într-o mică măsură și testate în prealabil la antrenament pentru a vedea dacă funcționează. Nu le recomand să facă nimic nou înainte de susținerea probei.
Felicitări, un interviu și un material foarte util pentru persoanele care doresc să urmeze o cariera în sistem.
Mulțumim mult!
Felicitari , un articol foare bun si util tinerilor care isi doresc o cariera MAI. Respect Lucian!
Multumim, ne bucurăm că vă place! Distribuiți, dacă doriți să ajungă la cât mai mulți cititori!
A promovat multi , il cunosc pe baiat
Ce produse recomandati inainte de traseu? Multumesc si mult succes !
Felicitări,Lucian!Esti un antrenor care este cu adevărat dedicat și se observă dorința ta de a ajuta cat mai mulți tineri ce aleg acest drum.Unicitatea este discrepanța dintre tine și mulți alți antrenori de pe piața.Multumim pentru informațîi și mult succes in continuare!