Carmen Găbureanu, profesoara care face elevii să iubească limba franceză

0
160

Carmen  Găbureanu este o profesoară dedicată, cu o carieră de 20 de ani în predarea limbii franceze la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă” ,din Bacău. Profesoara împărtășește tainele limbii franceze cu elevii săi zi de zi, contribuind astfel la  formarea unei noi generații de vorbitori ai acestei limbi. Ce anume o motivează și cum ne ajută limba franceză în viață, aflăm dintr-un interviu acordat RealPress.



RealPress:
Ce v-a inspirat să deveniți profesoară de limba franceză?
Carmen Găbureanu: Am ales să fiu profesoară, pentru că iubesc inocența, sinceritatea, curiozitatea și entuziasmul copiilor. Profesoară de limba franceză, pentru că mi-a plăcut accentul, literatura, cultura, gastronomia, tot ce este legat de Franța. Și pentru că am avut o doamnă profesoară, care m-a inspirat când eram în clasa a V-a.

RealPress:
De cât timp predați limba franceză?
Carmen Găbureanu: La sfârșitul acestui an școlar, voi împlini 20 de ani de când mă străduiesc să formez oameni.



RealPress: Ce vă place cel mai mult în predarea limbii franceze?

Carmen Găbureanu: Predarea unei limbi străine precum limba franceză presupune creativitate, imaginație și multe cunoștințe în diverse domenii. Îmi place pentru că nu intervine niciodată monotonia, copiii sunt imprevizibili și curioși, iar eu trebuie să fiu capabilă să fac față provocărilor.
RealPress: Ce metode preferați să utilizați în predarea limbii franceze pentru a atrage atenția copiilor?
Carmen Găbureanu: Atât copiilor, cât și adulților, le place jocul. Nu există vârstă la care jocul să nu fie cea mai bună metodă de predare. Cu condiția să fie adaptat trăsăturilor specifice vârstei educabilului și obiectivelor lecției. În mod cert, folosesc și alte metode la clasă, dar trebuie să recunosc că predomină activitățile ludice.

                                   
,,Nimic nu se poate înfăptui fără pasiune’’

RealPress: Care este cuvântul sau citatul în franceză care vă place cel mai mult și vă reprezintă?
Carmen Găbureanu: Un citat care îmi place este acesta despre suflet: „Mais les belles âmes, ce sont les âmes universelles, ouvertes et prêtes à tout, si non instruites, au moins instruisables.”-Michel de Montaigne. Din punctul meu de vedere, ca să reușești să instruiești, să înveți pe cineva ceva, trebuie mai întâi să ajungi la sufletul său. Nimic nu se poate înfăptui fără pasiune, indiferent de situație.

RealPress: Aveți vreo activitate preferată, legată de limba franceză în cadrul clasei?
Carmen Găbureanu: Îmi place să organizez spectacole de colinde de Crăciun. Îmi place să îi ajut pe elevi să își descopere talentele și să le și valorifice. Cu diverse ocazii, organizez concursuri de cântat, recitat, pictat, desenat, fotografiat sau gătit. Este o activitate care pune fiecare elev în valoare și implică întregul colectiv.
RealPress: Care este cel mai amuzant moment pe care l-ați avut predând limba franceză?
Carmen Găbureanu: Momente amuzante au tot apărut de-a lungul timpului. Nu aș putea să spun totuși care a fost cel mai amuzant. În pandemie, am avut un elev care a spus că îi place să învețe online, pentru că poate să mănânce, în același timp, câte mandarine poftește. Sunt amuzante momentele când elevii au de pronunțat des virelangues, când îi pun să interpreteze jocuri de rol sau când au de făcut ghicitori.

RealPress: Ce exercițiu considerați că este cel mai eficient în învățarea vocabularului francez ?
Carmen Găbureanu: Exerciții eficiente de învățare a vocabularului ar fi mai multe și sunt diferite în funcție de elev, după părerea mea. Vizionarea filmelor în limba străină, fără subtitrare sau, eventual, cu subtitrare în aceeași limbă și lectură străină, fie de cărți, fie de presa ar fi două dintre ele. Apoi, aceste cuvinte trebuie folosite în pagini de jurnal sau recenzii, pentru a se sedimenta.


,,Cel mai îndrăgit aspect al limbii franceze este muzicalitatea.’’


RealPress: Care este cel mai îndrăgit aspect al limbii franceze, după părerea dumneavoastră?
Carmen Găbureanu: Cel mai îndrăgit aspect al limbii franceze este muzicalitatea. Deși pronunția cu toate regulile ei le dă bătăi de cap elevilor, aceasta le dă cele mai mari satisfacții și îi atrage cel mai mult.

 ,,Este pe locul al cincilea printre cele mai vorbite din lume”

 
RealPress: Cum ne ajută limba franceză în viață?
Carmen Găbureanu: Orice limbă străină cunoscută te ajută în viață, începând de la comunicarea propriu-zisă până la structurarea gândirii logice, îmbogățirea vocabularului și formarea unei culturi. Cu atât mai mult, o limbă precum cea franceză, care este pe locul al cincilea printre cele mai vorbite din lume și care are o istorie atât de frumoasă.





Lasă un comentariu