Se schimbă Codul Rutier. Filmările făcute de cetățeni vor fi acceptate ca probe

0
181
Se schimbă Codul Rutier

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, în ceea ce privește codul rutier. Modificările sunt inspirate de Vestul Europei. Potrivit Digi24, sute de camere inteligente vor apărea pe șoselele din România, pentru a monitoriza traficul non-stop. Șoferii care nu vor respecta cu strictețe regulile de circulație, riscă să se trezească cu amenda la ușă. Noua tehnologie le va permite oamenilor legii să sancționeze persoanele care circulă neregulamentar.

Mai mult, dacă până acum, videoclipurile făcute de către cetățeni în trafic nu reprezentau o probă pentru autorități, începând cu noile reglementări, filmările în care se regăsesc șoferi agresivi, vor duce la sancționarea acestora de către organele competente. Însă, deși poliția va accepta probele trimise de orice persoană, pune câteva condiții, în așa fel încât oamenii să nu se folosească de noua lege pentru a se razbuna unii pe ceilalți.

Supraveghere non-stop pe principalele șosele din România

Nu de puțin timp, poliția rutieră își dorește astfel de măsuri, care să intre în vigoare. De acestă dată însă, politicienii s-au lăsat convinși de insistențele oamenilor legii și au adoptat ordonanța, care revoluționează traficul în România.

Sute de camere inteligente o să apară pe principalele șosele din România. Este vorba despre autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești), dar și despre Drumuri Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7). Camerele vor funcționa după următorul sistem: atunci când un autoturism trece neregulamentar, vor fi emise alerte în centrul de comandă. Apoi, polițistul analizează imaginile respective, scrie contravenția și o trimite către locuința șoferului „rebel”.

Ce nereguli vor detecta camerele

Printre abaterile care vor declanșa alarma în centrul de comandă, se regăsesc: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, conducere agresivă (frânare bruscă, slalom printre mașini).

Pentru prima dată în istorie, cetățenii de rând vor putea depune filmări cu oamenii care încalcă legea în trafic

Odată cu aceste schimbări, polițiștii vor putea emite amenzi pe baza filmărilor trimise de orice om care sesizează nereguli în trafic. Însă, ofițerii iau în calcul ca unii oameni să folosească această lege ca să se răzbune pe alți șoferi, așa că în Codul Rutier apar și câteva condiții: atunci când trimiți filmarea, semnezi pe proprie răspundere că imaginile sunt autentice. În caz contrar, ești sancționat. Conform Digi24, ai voie să depui împotriva aceluiași șofer o singură plângere la fiecare 24 de ore și maximum 3 plângeri la fiecare 15 zile. De asemenea, este permis să depui din aceeași intersecție 3 plângeri la fiecare 24 de ore și maximum 7 plângeri la fiecare 15 zile.

Când va intra legea în vigoare

Noul Cod Rutier urmează să apară în Monitorul Oficial. Acolo o să fie trecută și data la care intră în vigoare. Surse din Poliție estimează că primele camere o să apară pe șosele la jumătatea anului viitor.

INFOBOX

Conform unui bilanț realizat de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), în anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535. Mai mult, în primele cinci luni ale acestui an, 531 de persoane au murit în accidente rutiere, a informat IGPR.

Lasă un comentariu