Străinătatea, haină grea. De ce pleacă românii din țară?

0
241

Mii de oameni pleacă în fiecare zi în străinătate, pentru o „viață mai bună”, după cum spun ei.  Prima plecare e ca primul răsărit la mare, pe o plajă doar pentru tine. Te amețesc infinitatea orizontului, frumusețea noului, perfecțiunea dalelor din trotuar, numele magazinelor de care n-ai mai auzit, harta uriașă a metroului. Te înspăimântă singurătatea experienței.

A trecut vremea când românii credeau că, în Occident, umblă câinii cu covrigi în coadă. Cu toate acestea, din patru adulți, unul vrea să plece, conform ultimelor statistici. Atât de neprietenoasă le e țara? Deși știu că printre străini nu curge mierea și laptele, mulți cred că le va fi mai bine și vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar.

 ,,Cu siguranță, în străinătate, se fac mai mulți bani și nivelul de trai  este mai bun, dar nici sărbătorile nu sunt la fel, nici mâncarea primită prin colet nu are același gust și nicio casă, chiar daca este a ta, nu se compară cu cea în care ai crescut”, spune Victoria, stabilită de 6 ani în străinătate.

Deși salariul minim din România nu se află pe ultima poziție în topul european, românii au avut între 2000-2015 cel mai mare exod din lume, după cel sirian, cauzat de război. 1,12 milioane de români iau 515 euro pe lună.

,,Ajungând la vârsta de 30 de ani și având o familie este clar că și nevoile sunt mai mari, iar cu salariul din România poți doar exista. Nu mai vorbesc de nevoia de a pune ceva bani deoparte pentru zile negre”, declară Ion.

Dacă luăm în calcul că țara de la sud de Dunăre are o populație de șapte milioane, iar datele World Bank susțin că în diaspora sunt 3,5 milioane, putem spune că jumătate dintre bulgari trăiesc departe de patrie. La noi e vorba de vreo patru milioane – migrație economică, în țară fiind 19 milioane de cetățeni.

,,România este o țară săracă, coruptă, cu multă mizerie, prost condusă și  lipsită de oportunități”, spune Oleg, student plecat de 2 ani din România.
                                                                                                     

De ce emigrează românii?


Nu doar salariile mai mari  îi îndeamnă pe români să plece în refugiere, ci și dublul standard la produsele din supermarket-uri. Aceleași produse, dar care afara au un „alt gust”. De asemenea, sistemul educațional și cel de sănătate se află la ani lumină de civilizație. Mai mult, infrasctructura nesatisfăcătoare a rețelelor feroviare și rutiere constituie un motiv.

Românii se plâng și de nesiguranța pe care o simt în țara lor, deși România este considerată ca fiind una din țările sigure.

,,Am ajuns în momentul în care îmi este  frică să ii permit copilului meu să plece la o plimbare cu prietenii sau să meargă la școală”, comunică Paulina Beiu.


Un alt motiv e că românii au visat mai mereu, în ultimii treizeci de ani, la prosperitatea europeană. Ne-am integrat în NATO și UE, dar tot nu este de-ajuns. ,,Vrem o țară ca afară”, țipau tinerii pe străzi, în timpul protestelor din anii trecuți.

De ce pleacă tinerii în străinătate?


            Unii fac acest pas pentru că țara nu oferă posibilități înalte de dezvoltare în carieră, nu avem programe universitare la fel de bune. Nu avem dotări în școli. Nu avem sisteme publice decente de sănătate, de educație. Nu avem salariile care se oferă în afară. Nu avem curajul de a da o nouă șansă în câmpul muncii oamenilor trecuți de prima tinerețe. Toate acestea sunt păreri ce vuiesc în jur, pe toate meleagurile României.

,,Prima dată când am plecat, am zis că plec doar pentru o vară,  însă am comparat salariul de aici cu cel din România și am decis că  pentru mine și viitorul meu mai convenabilă este Marea Britanie. Acum nu îmi imaginez să locuiesc și să lucrez în România”, conchide Mihaela Vovniciuc.


Înțeleg astfel, ascultând aceste păreri, că nimeni nu pleacă de „acasă” de bine.

Lasă un comentariu